Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home3/apsia/public_html/articol.php on line 76

Doar un laborator autorizat poate emite avize in conformitate cu EN 1568 (norma europeana pentru spumanti cocnentrati). Pentru a obtine un aviz pentru spumant, mai intai de toate o firma trebuie sa aiba capacitatea de a il produce.

In completarea avizului EN1568 spumantii mai pot obtine avize SOLAS (pentru echipament marin) sau ICAO (pentru aviatie).

Firma producatoare trimite la un laborator autorizat niste mostre pentru testare, impreuna cu toata documentatia aferenta (materii prime folosite, compozitie chimica, densitate, etc.). Laboratorul de testare foloseste esantioanele pentru diverse teste (de stingere, de verificare a proprietatilor fizice si chimice etc.), conform standardului mai sus mentionat si in situatia in care spumantul trece cu bine toate testele, emite un certificat in conformitate cu EN 1568.


Producatorii de spumant sunt auditati periodic de reprezentantii laboratoarelor care emit certificatele. Auditul anual trebuie sa stabileasca daca producatorul foloseste materiile prime care trebuie in procesul de productie, daca exista trasabilitate, daca produsele sale sunt conforme cu esantioanele supuse la testate, etc. Practic, auditul anual trebuie sa stabileasca daca producatorul respecta toate regulile declarate inainte de faza de testare.

Doar in situatia in care un audit este trecut cu bine, laboratorul prelungeste certificatele emise. In cazul in care auditul nu este trecut cu bine, laboratorul le poate retrage in orice moment.

Punerea pe piata a spumantilor in Romania se face doar in baza unui aviz in conformitate cu EN 1568. Acestuia, i se ataseaza fisa tehnica a spumantului, MSDS-ul (Material Safety Data Sheet conform REACH) certificatul de analiza si dosarul se depune la CNSIPC in vederea obtinerii ,,certificatului de introducere pe piata”. (vezi si www.igsu.ro > Informatii Utile > Tebelul Mijloacelor Certificate conform OMAI 88/2012).

Inscriere newsletter