Conform OMAI 138/2015, durata de viață a unui stingător este de 20 de ani. Acest lucru este valabil doar în eventualitatea în care altă normă tehnică nu presupune alt lucru. Și există o astfel de normă. PT C5:2003 (prescripție tehnică a ISCIR) spune că un cilindru are o garanție de maxim 10 ani de la data producției, perioadă după care fiecare recipient trebuie să fie supus testelor de rezistență la presiune.
În urma acestora, firma autorizată ISCIR care le-a executat poate prelungi durata de viață a cilindrului cu maxim perioada de garanție anterioară – 1 an, adică, în cazul unui cilindru care a avut garanția 10 ani, aceasta se poate prelungi cu maxim 9 ani. Prelungirea garanției recipientului se face prin pansonare, operațiune efectuată de responsabilul RSL. Accesul la pansoane îl au doar firmele autorizate ISCIR și care au în mod obligatoriu un responsabil RSL angajat (implicit toate firmele atestate legal pentru verificarea, repararea și încărcarea stingătoarelor de incendiu).
Procesul de testare hidraulică (sau iscirizare după cum mai este cunoscut) este foarte scump, în comparație cu simpla mentenanță, și durează foarte mult (în special la beneficiarii care au un număr mare de stingătoare în dotare). De multe ori beneficiarii aleg să achiziționeze stingătoare noi din această cauză în loc să plătească manoperă de verificare + iscirizare + reîncărcare a celor deja existente.
Așadar, durata de viață a stingătorului este de 20 de ani, cu respectarea PT ISCIR C5:2003.
Garanția acordată de producător este perioada de timp în care orice defect apare la stingător, va fi remediat pe cheltuiala sa.
Valabilitatea stingătorului este de fapt perioada de valabilitate acordată agentului de stingere. În general variază între 3 și 5 ani. Valabilitatea se păstrează doar în condițiile în care mentenanța stingătoarelor se face anual, de către firme agreate de producător și certificate ISCIR și IGSU în acest sens. În caz contrar, aceasta se pierde o dată cu prima operațiune de mentenanță.