Pentru a putea produce și comercializa stingătoare de incendiu, acestea trebuie certificate mai întâi. Astfel, un laborator acreditat atestă că produsele proiectate și executate de o anumită societate comercială corespund cu cerințele standardelor în vigoare.

            Primul pas către avizarea unui model de stingător este obținerea certificatului de tip PED (Pressure Equipment Directive) 2014/68/EU Modul B (certificare de tip) + Modul D (asigurarea calității producției).

 

            În funcție de modelul de stingător, al doilea pas este obținerea unui certificat în conformitate cu EN 3-7:2004 + A1:2007 (pentru stingătoarele portabile) sau EN 1866-1:2008 (pentru stingătoarele mobile), în completarea căruia se adaugă un certificat tip EN 3-10:2011 (FPC - controlul producției în fabrică).

            În plus față de certificarea conform PED și  deoarece stingătorul este şi un mijloc de stingere a începuturilor de incendiu, acestuia i se adaugă o anumită performanță la foc, denumită în continuare focar (capacitatea respectivului model de a stinge o anumită cantitate de combustibil, solid sau lichid).

 

            Pașii către obținerea avizelor mai sus menționate sunt:

 

       1. Procurarea de componente certificate (valve și cilindri certificați conform PED, agent de stingere certificat conform EN 615:2009 pentru pulbere și EN 1568 pentru spumant, manometre cu certificat de testare);

       2. Procurarea de componente care nu necesită certificare separată (țeavă de interior, cui de siguranță, furtun de refulare, suport cu sau fără roți);

       3. Proiectarea și asamblarea unui model de stingător (prototip) folosind componentele de mai sus;

       4. Testarea într-un laborator acreditat a unui număr de 20-30 de mostre;

       5. Obţinerea certificării de tip (în situația în care respectivele mostre trec testele la care sunt supuse conform standardelor);

       6. Obținerea unui certificat de control al producției în fabrică, în urma unui audit condus de reprezentanții laboratorului acreditat, al cărui rol este de a verifica dacă sistemul de producție de stingătoare (proceduri, documente, managementul calității, componentele folosite, achizițiile, controlul produsului finit etc.) este în conformitate cu standardul și dacă produsele de serie corespund cu mostrele testate anterior.

       7. Introducerea pe piața din România conform OMAI 88/2012, adică o evaluare a documentelor deja obținute din partea laboratorului acreditat și înscrierea modelului respectiv de stingător în Lista Mijloacelor Certificate, conform OMAI 88/2012 prezentată pe site-ul www.igsu.ro, secțiunea Informații Utile.

 

            Abia în urma completării acestor pași, o societate comercială poate produce și comercializa în mod legal unul sau mai multe modele de stingătoare de incendiu.

           

            Societăţile importatoare (menţionate în articolul 4 al OMAI 88/2012) cumpără produse avizate în prelabil de un producător (în general din altă țară) și nu trebuie să urmeze decât pasul numărul 7, adică introducerea pe piață românească a modelelor pe care urmează să le comercializeze. În această situație, firma producătoare din afara țării este responsabilă cu procesul de avizare și păstrare a avizelor, iar firma importatoare din România este responsabilă cu achiziționarea și distribuirea de produse în conformitate cu acestea.

 

            De aceea, în Lista Mijloacelor Certificate conform OMAI 88/2012 există două coloane (2 și 3): una pentru firmele producătoare și cea de a doua pentru firmele importatoare/reprezentante legal ale unui producător. În situația în care aceeași firmă este prezentă în coloana 2 și în coloana 3, înseamnă că avem de-a face cu un producător autohton care a urmat toți cei 7 pași de mai sus.


Inscriere newsletter