Standardele la care sunt supuși agenții de stingere sunt:

 

       1. EN 615:2009 pentru pulberi;

       2. EN 1568-1, -2, -3 și -4:2018 pentru spumanți.

 

            În plus, pulberile și spumanţii pot beneficia de certificări suplimentare precum IMO/SOLAS, ICAO, MED, UL, Lloyd’s etc. în funcție de întrebuinţările lor: marină, aviație etc.

 

            În România, conform OMAI 88/2012, sunt acceptați la comercializare și utilizare agenții de stingere certificați și care au fost înregistrați pe piață după specificațiile ordinului ministerial mai sus menționat. Pulberile și spumanţii care se pot vinde legal în România sunt prezentați în Lista Produselor Certificate conform OMAI 88/2012, publicată pe site-ul www.igsu.ro, secțiunea Informații Utile.

 

            Din punct de vedere al pașilor care trebuiesc urmați pentru completarea procesului de certificare, aceștia sunt asemănători cu cei descriși și în capitolele precedente:

 

       1. Crearea unei rețete cu diverși compuși chimici care să satisfacă cerințele standardelor;

 

       2. Testarea la foc a unor eșantioane din produsele rezultate în cadrul unor laboratoare acreditate;

 

       3. Emiterea certificatelor de conformitate în situația în care agenții de stingere satisfac performanțele de stingere impuse;

 

       4. Auditarea (anuală) a societății producătoare din partea reprezentanților laboratorului acreditat și emitent al certificatelor pentru a verifica controlul calității producției în fabrică;

 

       5. Introducerea pe piața din România a produselor urmând procedurile descrise de OMAI 88/2012.


Inscriere newsletter