Pentru a putea produce și comercializa sisteme de hidranți interiori, acestea trebuiesc mai întâi supuse unui proces de certificare a cărui menire este să ateste că produsele proiectate și executate de o anumită societate comercială corespund cu cerințele standardelor în vigoare.

 

            Astfel, certificatele sunt de două feluri:

 

       - În conformitate cu EN 671-2:2012 pentru sistemele cu furtun plat;

 

       - În conformitate cu EN 671-1:2012 pentru sistemele cu furtun semirigid.

 

            Pașii pentru obținerea certificatelor sunt:

 

       1. Procurarea componentei certificate în conformitate cu EN:14540 (furtun de refulare);

 

       2. Procurarea de componente care nu necesită certificare separată (robinet hidrant, ţeavă de refulare, tamburul metalic, cutia de protecție - după caz);

 

       3. Proiectarea și asamblarea unui model de sistem folosind componentele menționate mai sus;

 

       4. Testarea într-un laborator acreditat a unui număr de 2 - 3 de mostre de sistem (la care se adaugă mostre de tablă și de furtun de refulare) pentru obținerea certificării;

 

       5. Evaluarea controlului calității producției în fabrică (FPC) de către laboratorul acreditat în baza unui sistem de supraveghere și în urma căruia se emite un raport de audit anual.

 

            După completarea acestor pași, o companie poate produce și comercializa în mod legal unul sau mai multe modele de sisteme de hidranți interiori.

 

            Conform P118:

 

       “4.16. Hidranţii de incendiu interiori se echipează cu furtunuri semirigide sau cu furtunuri plate şi cu ţevi de refulare universale montate la extremităţile furtunurilor pentru a formă, dirija şi controla jetul de apă (standarde de referinţă SR EN 671-1 sau SR EN 671-2).

 

       4.17. Furtunurile semirigide trebuie să aibă unul din următoarele diametre interioare: 19 mm; 25 mm; 33 mm. Diametrul nominal al furtunului plat nu trebuie să depăşească 52 mm. Fac excepţie aplicaţiile specifice care permit alte valori.

 

       4.18. (1) Lungimea furtunului semirigid trebuie să fie de maxim 30 m.

 

       (2) Lungimea furtunului plat trebuie să fie de maxim 20 m.

 

       (3) Fac excepţie aplicaţiile specifice care permit alte lungimi ale furtunurilor.

 

       4.19. Ţeava de refulare universală trebuie să permită următoarele poziţii de reglare: închidere şi jet pulverizat şi/sau jet compact. Când jetul pulverizat şi jetul compact sunt condiţionate, se recomandă să se poziţioneze jetul pulverizat între poziţia de închidere şi poziţia jetului compact.

 

       4.20. Ţeava de refulare universală trebuie prevăzută cu un robinet de închidere a alimentării cu apă. Robinetul de închidere trebuie să fie cu supapă sau de alt tip cu deschidere lentă. Robinetul trebuie să se închidă prin acţionarea unei roţi de manevră în sens orar, iar sensul de deschidere trebuie marcat.

 

       4.21. Pentru hidrantul interior de incendiu echipat cu furtun semirigid, tamburul trebuie dotat cu două flanşe circulare cu diametrul maxim de 800 mm şi cu sectoare interioare sau cu o bobină cu diametrul minim de 200 mm pentru furtunurile de 19 mm şi 25 mm şi cu diametrul minim de 280 mm pentru furtunurile de 33 mm. Tamburul trebuie să se rotească în jurul axei sale.”

 

       4.22. (1) Suportul de furtun plat pentru hidrantul interior de incendiu, poate fi: cu tambur, cu furtun pliat de două sau cu furtun bobinat.

 

       (2) Tamburul trebuie să se rotească în jurul axei sale în aşa fel încât să permită desfăşurarea liberă a furtunului. Tamburul interior trebuie să aibă diametrul minim de 70 mm, cu o fantă largă de cel puţîn 20 mm în care se aşează cută mediană din lungul furtunului.

 

       4.23. (1) Cutiile trebuie prevăzute cu o uşă şi pot fi echipate cu o încuietoare. Cutiile care pot fi zăvorâte, trebuie prevăzute cu un dispozitiv de deschidere în caz de urgenţă care să fie protejat cu ajutorul unui material transparent, care să poată fi spart cu uşurinţă. Robinetul de închidere cu supapă înşurubat până la capăt, trebuie poziţionat astfel încât să permită rămânerea a cel puţin 35 mm spaţiu liber în jurul diametrului exterior a roţii de manevră.

 

       (2) Dacă dispozitivul de deschidere în caz de urgenţă este protejat printr-un geam frontal, acesta trebuie să poată fi spart cu uşurinţă, fără a exista riscul de a lăsa bucăţi sau corpuri ascuţite care să poată provoca rănirea celor care acţionează dispozitivul de deschidere în caz de urgenţă.

 

       (3) Uşile cutiilor trebuie să se deschidă cu minimum 1700 pentru a permite furtunului să fie mişcat liber în toate direcţiile. Pentru anumite condiţii climatice este necesar să se prevadă cutia cu găuri cu ventilare corespunzătoare.”


Inscriere newsletter