Certificatele stingătoarelor de incendiu, la fel ca și Lista Mijloacelor Certificate conform OMAI 88/2012, menţionează termenii: “clasă”, “tip”, și “model”.

 

            Clasa – Este categoria generală din care  fac parte acestea: cu pulbere, cu spumă mecanică sau cu CO2.

 

            Tipul – Este o categorie specifică a unei clase: tip P6, tip SM9, tip P50 etc. Orice tip de stingător se încadrează într-o anumită clasă.

 

            Modelul – Este un produs specific, cu rețetă și nume unice. Exemple: P6-20, TMPD6S, MBK06-050CA-P1D etc.

 

            Orice model de stingător se încadrează într-un anumit tip. Așadar, se citește corect: Stingător Model "P6-40", tip "P6", clasa "stingătoare cu pulbere".

 

            Fiecare model de stingător are rețeta proprie. De exemplu, un stingător P6-20 este compus dintr-un cilindru A, o valvă B, un agent de stingere C, etc. Însă un stingător tip P6-40 poate fi compus din același cilindru A, aceeași valvă B, în vreme ce agentul de stingere este diferit și îl vom denumi D. Tot la fel un stingător tip P6-E poate fi compus dintr-un cilindru X, o valvă Y și un agent de stingere C sau D. Din nou, modelul este diferit.

            În schimb, toate cele 3 exemple de stingătoare de mai sus aparţin aceluiași tip (P6) și aceleiași clase: stingătoare cu pulbere. De aceea spunem că orice model de stingător are o rețetă unică. Dacă între două modele de stingătoare (P6-20 și P6-40) diferă unul sau mai multe componente, înseamnă că vorbim de două produse distincte.  Acest lucru înseamnă certificate, denumiri și performanțe tehnice diferite.

 

            Rețeta fiecărui model de stingător (desen general, desen și cod fiecare componentă în parte), de unde reies toate detaliile începând cu dimensiunile produsului și terminând cu codurile pieselor și performanța la foc, este prezentată în anexele certificatelor emise de laboratoarele acreditate și din desenele tehnice.

           

            Astfel, pentru a stabili rețeta unui anumit model este nevoie de:

       1. Pagina 1 a certificatului emis de laboratorul acreditat, unde sunt specificate informații generale cum ar fi modelul stingătorului, producătorul, adresa acestuia, conformitatea cu un anumit standard, data emiterii, data expirării etc.

 

       2. Anexa cu performanțele tehnice ale modelului, care cuprinde informații precum temperaturile de funcționare, focarul etc.

 

       3. Anexa cu desenul tehnic al ansamblului stingător, de unde reies dimensiunile și componentele folosite;

 

       4. Anexele cu desenele tehnice ale componentelor care alcătuiesc stingătorul, unde sunt prezentate marcajele care ar trebui să apară pe acestea, presiunile de testare, dimensiunile, plajele de temperaturi, pansoanele firmelor producătoare, numărul laboratorului care a emis certificatele conform PED pentru valve si cilindri.

 

            Doar având toate aceste date la dispoziție, beneficiarul poate verifica dacă stingatorul de incendiu pe care îl achiziționează este conform sau nu.


Inscriere newsletter